péntek, 11 augusztus 2023 11:21

Számítástechnika - szimuláció az energetikában

Számtalan új kérdéssel szembesültünk az Energiaközösségek kialakítását támogató több éves program megvalósítása (2021-ÉMI-MA) c. pályázati projekt során. Célunk minimalizálni a bizonytalanságot eredményező tényezőket. A pontosabb válaszok megszerzésének egyik legjobb módja a fejlett szimulációs szoftverek alkalmazása. Most ebbe az izgalmas világba engedünk némi bepillantást.

Mint minden nagyobb projekt, így egy energiaközösség kialakítása is jelentős anyagi befektetést igényel, már jóval azelőtt, hogy a tényleges működést meg lehetne kezdeni. Anélkül, hogy tudnánk egy-egy koncepció, vagy költségesebb fejlesztés várható kimenetelét, egy ilyen úttörő jellegű beruházás kifejezetten kockázatosnak számít. Viszont a fejlett szimulációs szoftverek biztonságos és kockázatmentes kísérletezést tesznek lehetővé az optimális megoldás megtalálása érdekében a komplex, manuálisan nehezen kiszámitható rendszerek számára.

Miután elnyertük a támogatást a 2021-ÉMI-MA Energiaközösségek kialakítását támogató több éves program megvalósítására c. pályázaton, kiemelt feladatunknak tekintettük, hogy az energiaközösség jelentette várható eredményeket valamilyen módon - lehetőség szerint viszonylag nagy pontossággal - előre lássuk. Ennek érdekében többféle szimulációs környezetet is kipróbáltunk, melyekkel szemben az alábbi elvárásokat támasztottuk:

  • Különböző infrastruktúra és felhasználói modell kialakításának lehetősége

  • Nagy adathalmazok kezelése

  • Többdimenziós bemenetek

  • Dinamikus felhasználói vezérlés

  • 2D és 3D vizualizáció

Az egyik legjobb ilyen alkalmazásnak az AnyLogic szoftver bizonyult. (Folytatás lejjebb)

Kövessen Minket!


Az AnyLogic számos valós energiarendszer modellezését teszi lehetővé. Kezdve egy épület villamos hálózatától egészen a határokon átnyúló energiaátvitel modellezésére is lehetőséget kínál. A szimulációk különösen hasznosak a megújuló energiaforrások energiaközösségekbe történő telepítésénél. Lehetővé teszi, hogy valós adatok alapján egyszerűen és gyorsan kiszámítsuk a napi energia felhasználást, illetve az időt a beruházás megtérüléséig.

Klikk: Energiaközösség projekt szimuláció futtatás

Ezen túlmenően az AnyLogic jól alkalmazható az ideális pillanatban történő energia-vétel és -eladás előre jelzésére a múltbeli termelési és fogyasztási minták, valamint a spot ár előrejelzések alapján. Ez többek között lehetőséget ad a fogyasztási szokások optimalizálására, a fogyasztási kiadások minimalizálása, illetve a termelésből eredő bevételek maximalizálására, az energiaközösség minden tagja számára.

Klikk: Energiaközösség termelés - fogyasztás - tárolás - adás-vétel szimuláció

(Váradi Szabolcs ügyvezető - Érsek Aurél egyetemi hallgató)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva