szombat, 15 április 2023 08:56

P1 port - Smart fogyasztásmérők közvetlen adatolvasása II. Kiemelt

20 Mrd forintos keretösszeggel elindult az "Okosmérés elterjesztése" c. pályázati program, melynek köszönhetően megnőtt az érdeklődés az OSMr (ONERGY Smart Meter reader) P1 port adatolvasó és adattovábbító eszközünk iránt. Ez jelenleg a legegyszerűbb módja annak, hogy közvetlenül kinyerjük a smart mérőkből a termelési és fogyasztási adatokat, és egyéb paramétereket. Cikkünkben megválaszolunk néhány többször feltett gyakorlati kérdést.

 

1. Hogyan kommunikál ez az eszköz, miként érhetők el a fogyasztásmérő P1 porton keresztül kiolvasott adatok?

Az OSMr a LoRa (Long Range) technológiát alkalmazva továbbítja a fogyasztásmérőből nyert adatokat. Itt Európában a 868MHz ISM frekvencián történik az adatok továbbítása. A kiolvasott adatok valamely LoRaWAN szolgáltató, vagy egy zárt, magáncélú LoRa hálózat által érhetők el.

2. Kell-e rendelkezni a mérés helyén internet hozzáféréssel?

Az OSMr működése nem függ semmilyen IT hálózattól. Nem igényel továbbá semmilyen külső, vagy belső (pl. akkumulátoros) tápellátást sem.

3. Kell-e rendelkezni bármilyen műszaki ismeretekkel az OSMr működtetéséhez?

Az eszköz maga előre konfigurált, további beállításokat a helyszínen már nem igényel. Gyakorlatilag egy Plug-and-Play ("csatlakoztasd és használd") készülék, tehát a fogyasztásmérő P1 portra kapcsolódva, az identifikációt követően megkezdődik az adatok továbbítása.

4. Milyen adatokhoz juthatunk az OSMr eszköz által?

A mérő gyártási száma, a fogyasztott és termelt energia, valamint - alapesetben - a három fázis feszültségértéke kerül kiolvasásra. Ezen túlmenően az adattároláskor keletkező időbélyeg is a felhasználó rendelkezésére áll. (Folytatás lejjebb)

Kövessen Minket!


5. Más jellegű adatokat is ki lehet olvasni a fogyasztásmérő P1 portról?

Természetesen, igény esetén van lehetőség egyedi kiolvasást biztosító eszközt fejleszteni. Például, a három fázis feszültségértéke helyett lehet a fázisokon folyó áramokat kiolvasni, vagy a mérőben rendelkezésre álló bármely egyéb paramétert.

6. Mekkora adatmennyiséget, és milyen időközökkel lehet továbbítani a LoRa hálózatba?

A LoRa technológia meghatároz bizonyos szabályokat (egyszerre küldhető adatmennyiség, adások közötti szünetek hossza stb.), de ezeket betartva rugalmasan lehet továbbítani a smart mérők P1 portján kiolvasható adatokat.

7. Csak villamos mérők esetében alkalmazható az OSMr eszköz?

Természetesen nem. Magyarországon ugyan még nem terjedtek el az egyéb energiaszolgáltatási területeken (például vezetékes földgáz) a P1 port felhasználói interfésszel rendelkező smart fogyasztásmérők, de látva más országokban a tendenciát kijelenthető, hogy egyértelműen ez lesz a jövő. Közös érdek a modern adatgyűjtő technológiák mielőbbi széleskörű bevezetése.

8. Milyen módon lehet a kiolvasott adatokhoz hozzáférni, illetve azokat felhasználni?

Erre több lehetőség is adódik. Az egyik, hogy a felhőbe érkező információt egy adatközpontban letároljuk, és minden további, ezekkel az adatokkal kapcsolatos igényt már onnan szolgálunk ki. E célra robosztus adatbázis szervert alkalmazunk. Az egyszerűbb webes adatmegjelenítésektől kezdve a komplex szabályozási és elszámolási feladatokig bezárólag minden modul ebből a központi adatbázisból kapja a szükséges információt. Ez a kialakítás elsősorban nagyobb felhasználói csoportok (pl. energiaközösségek), energiaszolgáltatók, aggregátorok számára kínál professzionális megoldást. Természetesen gondoltunk a kisebb, akár egyetlen szereplős felhasználói igények kiszolgálására is. Itt jön ismét képbe a korábbi cikkünkben már bemutatott Datrol termékcsalád e célra fejlesztett tagja.

Ezek a leggyakoribb kérdések, melyeket feltesznek irányunkba az OSMr eszközzel kapcsolatban. Bővebb információ az első cikkünkben olvasható. További kérdéseikkel keressék bátran munkatársainkat.

(Józsa Péter - ISO 50001 lead auditor)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva