vasárnap, 29 szeptember 2019 13:47

SMART megoldások - avagy mennyire lehet okos egy épület?

Régóta, és már nagyon sokszor feltett kérdés: mennyire lehet okos egy épület? És az ugyanannyiszor adott válaszunk: amennyire csak akarjuk. Nagyjából tíz esztendeje "okosítjuk" az épületeket, úgyhogy láttunk már egyet s mást, szívesen adunk mindenkinek egy-két hasznos ötletet. Íme egy kis ízelítő.

Először is, hogyan fogjunk neki egy épület felokosításához? Természetesen minden esetben egy alapos felméréssel kell kezdeni. Amikor elvállalunk egy-egy ilyen feladatot, elsőnek bekérünk minden releváns információt, hogy lássuk a projekt nagyságrendjét. Ezután következik a helyszíni bejárás, ahol pontosítunk és rögzítünk minden további lényeges információt, műszaki paramétert.

Ezt követően már képben vagyunk, és konkrét javaslatokról, műszaki megoldásokról tudunk beszélni. Jellemzően a határidőre és a költségekre vonatkozó kérdések megválaszolása marad a végére, mely az épület geometriájának, valamint a benne levő gépészeti rendszereknek a függvénye. Alap gondolatnak íme egy meglehetősen komplex létesítmény vázrajza:

Smart home

Persze nem kell megriadni az ilyen és ehhez hasonló összetett rendszerektől. Ahogy általában tanácsolni szoktuk, nem egyszerre kell "felfalni az elefántot". Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, milyen pontokon kell méréseket telepíteni a vizsgált létesítményben ahhoz, hogy arra már el lehessen kezdeni felépíteni egy korszerű SCADA irányítási rendszert, illetve a kor követelménye szerint elengedhetetlen energiafelügyeletet. Az ma már nem kérdés, hogy minél több mért adattal kell rendelkezni ahhoz, hogy a kitűzött komfort- és energiahatékonysági célok eredményesen teljesüljenek. Tehát először mindig megtervezzük és kiépítjük a smart mérőrendszert, az adatok lekérdezését és tárolását biztosító infromatikai háttérrel egyetemben. (Folytatás lejjebb)

Kövessen Minket!


Fontos megjegyezni, hogy pusztán a mérések megléte még nem jelenti azt, hogy az épület ettől már bármennyire is "okos" lenne. Ha alaposabban körülnézünk, a legtöbb weboldalon az "okosítást" úgy képzelik el, hogy mindenféle mobil eszközön nyomon követhetjük a felhasznált energiát, illetve távolról utasíthatjuk a háztartási gépeket, jobb esetben a különféle épületgépészeti berendezéseket, mikor és hogyan végezzék feladatukat. Ezek azonban mindössze apróbb, de annál látványosabb kényelmi funkciók. Nézetünk szerint az okos épület, mint fogalom ennél jóval többet jelent. A szükséges mennyiségű és minőségű mért adattal, illetve megfelelő intelligens menedzsment rendszerrel rendelkező épület esetében gyakorlatilag már emberi közreműködés nélkül képes megvalósulni a három kiemelten fontos tényező összehangolása, illetve optimalizálása:

 ciklus

Amennyiben további részleteket szeretne megtudni ezekről a kérdésekről, vagy vállalata eleget kíván tenni az előírt jogszabályi kötelezettségeknek, esetleg szoftveres támogatásra lenne szükség az ISO 50001, ISO 14001, ISO 41001 stb. irányítási rendszerek működtetéséhez, illetve szeretnék bevezetni/integrálni az Energiairányítási Rendszer szabványt, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk.

(Józsa Péter)

Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva