csütörtök, 10 január 2019 09:47

Rejtélyes elektromos hibák, és a pokolba kívánt felharmonikusok - I. rész

Nagyot változott a világ az elmúlt két évtizedben. Az emberiség fokozódó energiaéhsége szembe találta magát az energiafelhasználás okozta környezeti problémákkal. A túlélésünk érdekében változtatni kellett a pazarló szokásokon, és új, energiahatékony villamos technológiák bevezetésére lett szükség. Mindezért viszont nagy árat kell fizetni: olyan mértékben szennyezzük felharmonikusokkal az elektromos hálózatokat, hogy komoly veszélybe sodorjuk az áramellátás biztonságát. A probléma annyira összetetté vált, hogy már csak speciális mérőeszközökkel, időigényes vizsgálati módszerekkel lehet megállapítani, hogy mi okoz egy-egy rejtélyes elektromos meghibásodást. Ehhez próbálunk most induló cikksorozatunkkal segítséget nyújtani.

Az elektromosság területén megjelentek a jobb hatásfokú kompakt fénycsöves és LED fényforrások, a különböző elektronikus hajtás szabályozások, a háztartási berendezésekben, számítógépekben, az ipari eszközökben mindennapossá váltak a kapcsolóüzemű tápegységek, szünetmentes áramforrások. Hétköznapinak tűnő, és elsőre igen hasznosnak gondolt eszközök ezek. Nincs is velük semmi baj - leszámítva azt a jelentős tényt, hogy ezek bizony mind úgynevezett nemlineáris fogyasztók.

Az öreg "motorosok" a villamos szakmában a megmondhatói, hogy úgy harminc vagy negyven évvel ezelőtt még nem sok szó esett a felharmonikusokról, egész egyszerűen azért, mert jellemzően a fogyasztók többsége lineáris volt. Ez azt jelentette, hogy a szinuszos feszültségnek megfelelően szinuszos áramfelvétel történt. Ez a fajta linearitás a mágneses elven működő berendezéseket (elsősorban transzformátorokat) leszámítva szinte minden akkori fogyasztóra igaz volt. Ám a teljesítményelektronika fejlődésével egymás után jelentek meg a piacon a különböző nemlineáris fogyasztók, melyek közös tulajdonsága, hogy áramfelvételük nem szinuszos, ennek megfelelően széles spektrumú felharmonikus tartalmat generálnak. (Folytatás lejjebb)

Kövessen Minket!


Csak nagyon röviden említve, a felharmonikus összetevők az 50 herzes alapfrekvencia egész számú többszörösei, melyek a legkülönfélébb módon képesek zavart vagy meghibásodást okozni a villamos hálózatokban. Jellemző jelenségek: túlterhelésből fakadó melegedés (a szimmetrikus terhelés ellenére akár a nullavezetőben is!), különféle gerjedések, megmagyarázhatatlan védelmi hibák, idő előtti öregedések, indokolatlan meghibásodások, forgógépek tengelyén ható vibrációk, és még hosszasan lehetne sorolni a különféle rejtélyes, de legalábbis gyakran nehezen magyarázható hibaeseményeket.

Cikkeinkben minden alkalommal igyekszünk bemutatni egy-egy lényegesebb állomását a villamos hálózatok felharmonikus szennyezésének, kezdve a kialakulás okaitól, a különböző méretezési, mérési és eredményvizsgálati módszereken keresztül egészen a különféle választható szűrési és tervezési megoldásokig.

Elméleti úton nem fogunk tudni elhárítani egy-egy konkrét problémát, de gondolatébresztőnek mindenképp alkalmas lesz mindaz, amit közzéteszünk. Szeretném hangsúlyozni, hogy a felharmonikus összetevők nem detektálhatók átlagos villamos mérőeszközökel. Kizárólag olyan, legalább hét csatornás hálózat analizátorokkal érdemes végezni a szennyező források felderítését, melyek alkalmasak a magasabbrendű harmonikusok mérésére. Cikksorozatunk következő részében bemutatjuk, hogyan és miért keletkeznek ezek az összetevők, továbbá milyen negatív hatásuk van a hálózat különböző elemeire, berendezésekre és az energiaellátás biztonságára. Természetesen addig is várjuk minden érdeklődő olvasónk ezekhez kapcsolódó kérdéseit.

(Józsa Péter)

Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva