péntek, 12 január 2018 04:38

Egyszerű és olcsó mérőrendszer? Van megoldás!

Jogszabályi kötelezettség az energiahatékonyság szintjének folyamatos emelése, melynek alapfeltétele az energiafelhasználás szigorú nyomonkövetése. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő mérőrendszer, a jó minőségű adatbázis, valamint egy könnyen kezelhető szoftveres elemző felület. A nagyvállalatoknak kifejlesztett komplex energiamenedzsment rendszerek - a relatíve magas beruházási költségük miatt - a kisebb vállalkozások számára szinte elérhetetlenek. Felismerve ezt az akadályt, új fejlesztésünknek köszönhetően már ki tudjuk szolgálni az olcsóbb, egyszerűbb mérőrendszerekre, elemző- és dokumentáló szoftverekre vonatkozó igényeket is.

Akik huzamosabb ideje az energetika területén dolgoznak, azok minden bizonnyal - vagy külsős szakértőként, vagy közvetlen felhasználóként - találkoztak már valamilyen, mérésen alapuló szoftveres energiamenedzsment rendszerrel. Ezek többé-kevésbé képesek ellátni a feladatukat. Előnyük a magas szintű komplexitás, gyakorlatilag nem létezik olyan mérési folyamat, vagy elemzési módszer, melyeket ezekkel a rendszerekkel ne lennénk képesek megoldani. Viszont ez a fajta, szinte minden igényt kielégítő komplexitás jelent egyben két nagyon súlyos hátrányt is: a nehéz kezelhetőséget, és az igencsak borsos árat.

A jogszabályi elvárásoknak jobban kitett nagyvállalatok az évek során alkalmazkodtak az új követelményekhez. Többnyire bevezették az ISO 50001 szabványt, és ezzel egyidejűleg megoldotották a releváns fogyasztási helyek energiafelhasználásának mérését. Vaskos összegekért, esetleg sok milliós éves használati díj fejében beszereztek valamilyen adatbázis kezelő és elemző szoftvert, majd megkezdődhetett az érdemi munka az energiahatékonyság jegyében. De, többnyire csak megkezdődhetett volna, ha az adott szoftver felhasználóbarát lett volna... Ugyanis sajnos sok esetben elmondható, hogy az ilyen jellegű szoftverek bizony nem az energetikus fejével készültek. Márpedig a cél pontosan az energiahatékonyságért felelős személyek munkájának támogatása, segítése lenne. (Folytatás lejjebb)

Kövessen Minket!


A fenti okok (a fajlagosan magasabb beruházási költség, és a nehezen kezelhető, szükségtelenül "mindentudó" szoftver) miatt a kisebb vállalkozások számára nem volt sem vonzó, sem gazdaságosan elérhető a korszerű energiamenedzsment rendszer. Pedig igény van rá, szerencsére ma már nem kell sokat magyarázni, hogy az ilyen irányú befektetések energia- és bérköltség oldalon megtérülnek. A kisebb költségvetésű cégeknél fokozottan az a kulcskérdés, hogy mennyi ez a bizonyos megtérülési idő (azaz mennyi energiaköltséget lehet megtakarítani, illetve mennyit javul az energetikus munkahatékonysága egy ilyen támogató eszköz segítségével).

Lássuk be, a több száz mérési pontra tervezett, sokmilliós adatmennyiség feldolgozására képes energiamenedzsment rendszertől nem is elvárható, hogy kisebb igényeket költséghatékonyan kiszolgálni legyen képes. Ezek nagyon komoly fejlesztések, szellemi termékek, melyek gyakorlatilag hozzáigazíthatók bármely válalati igényhez. Viszont pont emiatt egy ilyen komplex rendszer alkalmazásának van egy elméleti mérethatára, mely alatt már gazdaságtalan annak bevezetése (egy kisebb vállalkozás számára gyakorlatilag egy nem megtérülő beruházás). Ezt felismerve fejlesztettünk ki egy alacsonyabb számú mérési pont kezelésére alkalmas Basic Menedzsmentrendszert, valamint a hétköznapi energetikusi igényeket jobban kiszolgálni képes elemző- és dokumentáló szoftvert.

A főképp KKV-k számára kínált új megoldásunk előnye elsősorban a költséghatékonyság, valamint a kifejezetten energetikai szakmai fejjel fejlesztett szoftver. Minden olyan kisebb vállalkozás számára ajánljuk Basic-csomagunkat, ahol akár jogszabályi előírás szerint, akár energiamegtakarítási céllal felmerült az igény a különböző energianemek folyamatos mérésére, illetve a hatékonyságnövelést elősegítő elemzésekre. A rendszer bevezethetőségével kapcsolatos kérdéseikkel, elképzeléseikkel, esetleg már megkezdett, de valami okból félbemaradt projektekkel bátran keressenek minket.

(Józsa Péter)

Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva