• coin
    • share
    • quality
    • mail
szerda, 01 június 2016 06:13

Ha már kötelező, akkor ISO 50001

2015. decemberétől törvény írja elő a nagyvállalatok számára a rendszeres energetikai auditot. A jogszabály lehetőséget ad az auditálás kiváltására az ISO 50001 szabvány bevezetésével. Nem nehéz belátni, hogy a (már amúgy is sokszor valamilyen ISO szabvány vagy szabványok szerint működő) vállalatok számára ez az utóbbi a megfelelő alternatíva.

Az ISO 50001 szabvány meghatározza az energiamenedzsment rendszerekkel kapcsolatos követelményeket. Meghatározza, miként kell a rendszert bevezetni és tovább fejleszteni, karbantartani oly módon, hogy a PDCA elv szerint az energiahatékonyság növelése ténylegesen megvalósuljon. A szabvány bevezetésével már rövid távon csökken az energiafelhasználás (ezáltal a környezet terhelése), javul a vállalat megítélése, hosszú távú fenntarthatósági programok valósulhatnak meg, erősödik a versenyképesség, és nem utolsó sorban teljesülnek a jogszabályi követelmények.

Kövessen Minket!


Az ISO 50001 bevezetése során egy induló pillanatfelvételt készítünk az adott vállalat teljes energetikai állapotáról és a felhasznált energiáról, majd segítünk a szervezeti szintű rendszerszemlélet kialakításában, melynek eredményeként optimalizálhatóvá válik az energiafogyasztás, és hatékonyabb lesz a működés. Végső soron egy olyan folyamatot alakítunk ki, melynek keretében a fejlődés folyamatosan biztosított.

A már valamilyen ISO (9001, 14001, stb.) szabvány szerint működő vállalatok esetében a fő feladat az 50001-es szabvány elemeit a már működő folyamatba beilleszteni oly módon, hogy a kiegészítések harmonikusan, és a lehető leghatékonyabban illeszkedjenek a korábban bevezetett rendszerekbe.

Mint minden ilyen jellegű tevékenység, így az ISO 50001 szabvány bevezetése sem ad önmagában megoldást a vállalat energiahatékonysági problémáira, viszont megteremti annak lehetőségét, hogy a szemlélet beépüljön a mindennapokba, és hogy a felső vezetés által könnyen ellenőrizhető legyen az egyes intézkedések eredménye.

Az ON-ENERGY Kft. sok éves, a nagyvállalati energetikai auditálások területén szerzett szakmai tapasztalatával segíti partnereit az ISO 50001 szabvány bevezetésében, illetve integrált irányítási rendszerek kialakításában.

(Józsa Péter - ISO 50001 auditor)

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!