szombat, 04 július 2015 00:00

Okos mérőeszközök a mezőgazdaságban

2014-ben a bolygónk népessége elérte a 7 milliárd főt, ennyi éhes száj etetéséhez már szükséges bevonnunk a legmodernebb technológiákat is. A földeket járó mezőgazdasági gépekhez már hozzászoktunk, a következő lépés a termény állandó monitorozása.

A szántóföldi és ültetvényes növénytermesztés eredményeit legjobban az időjárás befolyásolja és nagyobb ültetvények, gazdaságok esetében, előfordulhat, hogy a művelendő terület különböző pontjain eltérőek a környezeti viszonyok, így e pontoknak eltérő a víz és tápanyagellátás igénye. Az AgroSense rendszer segít ennek a problémának a megoldásában, a rendszer alapját a szenzorok jelentik, amelyek mérhetnek talajnedvességet, talajhőmérsékletet, levegőhőmérsékletet, levélnedvességet a termény típusától és igényeitől függően. A Node összesíti a bejövő jeleket és továbbítja a vezeték nélküli hálózaton keresztül a Bázishoz, ahol elhelyezkedik még egy csapadékmennyiség, egy szélirány és sebességmérő. A bázis energiaellátását egy nagy teljesítményű napelem és egy akkumulátor biztosítja, lehetővé téve a bázis áthelyezhetőségét és a költségigényes kábelezés mellőzését.

Kövessen Minket!


A kapott adatokat a bázisállomás továbbítja a szervergép felé, ahol az információkat tárolják és feldolgozzák. A jogosultsággal rendelkezők pedig akár okos mobiltelefonjukról is elérhetik az adatokat a grafikus felhasználói felületen keresztül. A rendszer automatikusan riaszt SMS-ben vagy e-mailen keresztül, ha bármelyik szenzor határérték átlépést érzékel. A rendszer energiaigénye minimális és hatékonysága is kedvező, a cég ígérete szerint a rendszer 2 évig képes működni karbantartás nélkül.

Hasonló rendszerek működnek szerte a világban, a távol-keleten a 2008-as válság után a legnagyobb technológiai cégek is átszervezésre kényszerültek, így a Toshiba, Fujitsu, Panasonic kénytelen volt bezárni több telepét, tranzisztorgyárát. Az épületek újra felhasználását 2013-ban kezdték meg. A laborok steril, a környezettől jól elzárt, a belső hőmérséklet, páratartalom, nyomás és egyéb paraméterek szabályzó rendszerekkel vannak ellátva és több ezer szenzorral, amelyek még az UV sugárzás mértékét is figyelik.

Ma már a termőföldjeink harmada kimerült az ivóvíz készleteink pedig fognyak, ennek ellenére a bolygó népessége egyre csak növekszik, 2050-re elérheti a 9,5 milliárd főt, tehát egyre kisebb termőföldnek kell ellátnia egyre nagyobb tömeget. A fenntarthatóság érdekében fel kell használnunk a modern kor vívmányait és sikeresen alkalmazni azokat.

További információk

Média

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva