péntek, 05 május 2017 03:51

Mobil mérés - villamos hálózat analízis

Gyakori probléma egy-egy vállalati terület működése, üzemeltetése során, hogy konkrét mérési adatok hiányában sokszor még megbecsülni is csak nehezen lehet, hogy milyen belső villamos hálózati összetevők befolyásolják az energiahatékonyságot és az üzembiztonságot, mely villamos fogyasztók (vagy azok csoportjai) eredményeznek jelentős (nem megfelelően kompenzált) meddő összetevőket, milyen összetételű a felharmonikus tartalom, és úgy általában milyen is a villamos hálózat minősége. A megoldás kézenfekvő, gyors, olcsó és egyszerű: adatgyűjtés mobil mérés telepítésével.

A korszerű vállalatirányítási szemlélet megköveteli az energetikai folyamatok rendszeres nyomon követését, azok felülvizsgálatát, valamint a tapasztalatok alapján történő szükségeszerű beavatkozások végrehajtását. Ez ma már egyértelmű feladat, melyet többek között a vonatkozó jogszabályok is rögzítenek (pl. ld.: 2015. évi LVII. törvény - az energiahatékonyságról). Az ISO 50001 szabvány egységes formában határozza meg a vállalatok számára a teendőket, melyeket következetesen végrehajtva garantált az energiahatékonyság fokozódása. Ehhez a kezdetekkor feltétlenül tudni kell, hogy egyes kiemelt területeken milyenek az energiafelhasználási mutatók, milyen hatást gyakorolnak az egyes fogyasztók vagy fogyasztócsoportok, illetve az azokhoz kapcsolódő üzemeltetési szokások a vállalat hatékonyságára és az üzembiztonságra.

Ennek megismeréséhez elsődlegesen mérési adatokra van szükség, melyhez mérőeszközöket kell telepíteni. Természetesen egy gondos tervezést követően állandó mérőrendszer kiépítésében is lehet gondolkodni, de első körös villamos hálózat analízishez elsősorban egy költséghatékonyabb mobil mérést (kiterjedt szerteágazó hálózaton méréssorozatot) szoktunk javasolni. Ezzel már jól feltérképezhetők a belső villamos hálózat gyenge pontjai, illetve képbe kerül a vállalati menedzsment az induló energetikai állapot tekintetében, és már könnyen meghatározhatóvá válnak az egyes elkülönülő működési területek energiateljesítmény mutatói (ETM).

Kövessen Minket!


A mobil mérések eredményei alapján már megválaszolhatóvá válnak a különböző hálózatminőségi kérdések (pl. meddő tartalom, fázisszög illetve a kompenzáció megfelelősége, hálózati szimmetria, felharmonikus tartalom, fogyasztási trendek, stb.). Bérelt területek esetében az átalánydíj mértéke gyakran bizonytalany alapokon nyugszik (a jellemzően egyszerű terület-arányos elszámolásnak köszönhetően), melyre egy mobil mérés megnyugtató választ adhat a bérlő számára.

A mobil rendszerű villamos hálózat analízishez gondoskodunk korszerű mérőeszközök, hálózatanalizátorok telepítéséről, melyek képesek rögzíteni a kívánt időszakban mindazokat a mért adatokat, melyeknek utólagos kielemzését követően a fenti energetikai és/vagy hálózatminőségi kérdésekre nagyon pontos válaszokat tudunk adni. E mobil méréseket alapján már az is könnyen meghatározható, hogy a magasabb szintű energiahatékonyság érdekében hová érdemes állandó jelleggel mérési pontokat kialakítani.

(Józsa Péter - ISO 50001 vezető auditor)

Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva