szerda, 03 december 2014 00:00

Mit jelent az energetika okos mérés #okosotthon #okos_mérés #energetika #energiahatékonyság #környezetvédelem

Az elmúlt egy-két évben a hazai sajtóban számos cikket lehetett olvasni az un. Smart Metering, vagy magyarul az okos mérőrendszerekről. Hazánkban sokan úgy vélik a jelenlegi, nyomott energiaáras helyzetben, hogy egyszerűen nincs létjogosultsága egy ilyen mérőrendszer alkalmazásának. A valóságban azonban nagyon más a helyzet.

okosmeres

Magát a mérési módszert két tényező hívta életre: a környezetvédelem, és az energiahatékonyság (értsd: spórolás). A fontossági sorrendben általában a költségek oldala helyeződik előtérbe, mivel az jobban kézzelfogható, sajnos az emberi hatásra végbemenő globális éghajlatváltozás még mindig nincs kellő mértékben komolyan véve. Szerencsére például a nagyfogyasztó cégek döntéshozói a pillanatnyi energiaáraktól függetlenül megteszik az energiahatékonyság fokozásához szükséges lépéseket, melynek első és egyik legfontosabb eleme az okos mérés.

De hogyan lehet pusztán egy ilyen mérőrendszerrel pénzt megtakarítani? A titok nyitja abban áll, hogy az emberek nagy többsége úgy gondolkodik, hogy amelyik problémáról nem tud, az igazából nem is érdekes, mi több, nem is létezik. Márpedig egy hagyományos elszámolási rendszerben jellemzően csak havi vagy éves időszakokban értesülünk az energia felhasználásunkról. Jól elképedünk a számokon, azután rendezzük a számlát, majd változatlanul megy minden tovább, ahogy eddig is. Ez egy alapvetően hibás gyakorlat, átlagos családok esetében éves szinten akár százezer forintos nagyságrendű pazarlást is eredményezhet, vállalatoknál pedig határ a csillagos ég.

A nagy változást az jelenti egy okos mérőrendszer bevezetését követően, hogy minden időpillanatban szembesülhetünk a pillanatnyi fogyasztásainkkal, ezáltal behatárolhatjuk a kritikus felhasználási helyeket és időpontokat, megtehetjük a szükséges, azonnali megtakarítást eredményező lépéseket, sőt, cégek esetében maguk a dolgozók is ösztönösen el kezdenek takarékosan viselkedni. Már pusztán a mérőrendszer megléte olyan meglepő számokat szokott eredményezni (gyakorlatunkban nagyvállalati alkalmazás esetében nem ritka a 10 % feletti megtakarítási eredmény), amire az átlagos felhasználók gondolni sem mertek korábban.

Egy ilyen mérőrendszer kiváló alapot teremt a továbbiakban egy átfogó menedzsment rendszer bevezetéséhez, ami már lehetővé teszi az emberi tényezőtől mentesített, optimális szabályozást, mely további jelentős mértékű energiamegtakarítást eredményez.

J.P.

További információk

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva