• coin
  • share
  • quality
  • mail
szombat, 06 június 2015 00:00

Mire elég egy Tesla Powerwall? #tesla #powerwall

Az elektromos autóiról ismertté vált Tesla újabb nagy dobással jelentkezett. Nemrégiben bemutatták a Powerwall elnevezésű terméket, melyek háztartásba szánt akkucsomagok.

Az új eszköz a megújuló energiaforrások felhasználását egy egészen más dimenzióba emelheti. A nap és a szél által megtermelt energia az ún. kényszermenetrendes erőművek csoportjába sorolható, azaz az termelés nem egyenletes, függ az adott légköri körülményektől, míg a nukleáris és a fosszilis hordozók felhasználása folyamatosan és egyenletesen szabályozható az igények függvényében. Az energiatermelésnek mindig egyenletesnek kell lennie, függetlenül az időjárástól.

Erre nyújt megoldást a Tesla Powerwall, melynek lítium-ion akkumulátorai képesek tárolni a megújulók által megtermelt zöld villamos energiát. Két modell jelenik meg, a kisebb 7 kWh (3000$), a nagyobb 10kWh (3500$) tárolókapacitású, melyek összefűzhetőek, így akár 9 db is kerülhet egy háztartásba.

Az egység a lakóépület betáplálási pontján található fogyasztásmérő után kerül bekötésre, így a háztartás összes fogyasztójával kapcsolatban van. A Tesla 10 év garanciát vállal a termékére, melyhez a mai trendeknek megfelelően további garancia vásárolható.

A Powerwall elsősorban azokat célozza meg, akik rendelkeznek megújuló energiaforrást használó kiserőművel. Az egyes országokban eltérő módon támogatják a háztartási zöld termelést, azonban a szolgáltatók a megtermelt energiát kötelesek átvenni az általuk megszabott áron, melyek kötelező átvételi tarifának (KÁT) nevezik. Amennyiben ez az ár alacsonyabb, mint az általuk kínált eladási ár, akkor a Powerwall előnyei kihasználhatóak, mivel a termelt energiát el lehet tárolni, az olcsó árú értékesítés helyett. Az intelligens és időzíthető vezérléssel rendelkező egység számos különböző beállításra programozható, így a befektetett összeg biztosan megtérül.

powerwall-hogyan mukodik

A Powerwall kültéren és beltéren egyaránt rögzíthető, 2 kW folyamatos és 3,3 kW maximális teljesítmény leadására képes, a hatásfoka 92% feletti. A méretek igen meglepőek, mindössze 1300 x 860 x 180 milliméter, 100 kg összsúly mellett. Invertert nem tartalmaz az egység.

Mire elég egy Tesla Powerwall?

Háztartási készülékek átlagos fogyasztása

 • TV

  0.1 kWh /óra

 • Laptop

  0.05 kWh /óra

 • Hűtő

  4.8 kWh /naponta

 • Mosógép 

  2.3 kWh /alkalom

 

A Tesla nem csak háztartásoknak, hanem cégeknek, nagyobb telepeknek, épületeknek számára is kínál opciókat a Powerpack mely hasonló felépítésű minimum 100 kWh tárolókapacitású egységekből építhető fel.

A Tesla a mintapéldája egy modern, forradalmi, környezettudatos cégnek. Mind a tevékenységnek, mind a kommunikációjuk, arculatok tükrözi azt, hogy ők mindent megtesznek a zöld jövő elérése érdekében, mely új lökést adhat a megújuló energiaforrások, elsősorban a napelemek elterjedéséhez.

Magyar Norbert

További információk

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!