kedd, 01 július 2014 00:00

Miért vannak napelemek a 2014-es brazíliai labdarugó-világbajnokságon? #vb #foci #worldcup #solar_panel #maracana

A mai, egyre környezettudatosabb világban nagy szerepet kapnak a megújuló energiaforrások. Egy nagyobb beruházás már elképzelhetetlen anélkül, hogy egy napkollektor vagy napelem telepítése ne merüljön fel a megvalósítás során. Erre tökéletes példa a brazíliai futball világbajnokság egyik stadionja az Estádio Nacional Mané Garrincha, melynek tetejére egy 2,5 MW-os napelemes rendszert telepítettek.

A telepítés során körülbelül 9600 napelem modul került felhelyezésre, mely 2000 háztartást tudna ellátni energiával a kivitelező szerint. A tetőfelület 75 százalékát fogják napelemek borítani. A világbajnokság szóvivője kihangsúlyozta, hogy ez az első energetikai szempontból önellátó stadion a világon, mely a város más részeit is el tud látni energiával.

Egy angol energetikával foglalkozó cég kiszámolta, hogy ez az egy stadion több napelemből származó energiát termel, mint a 32 résztvevő ország közül 11 összesen. Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Kamerun, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Irán, Elefántcsontpart, Uruguay valamint Ghána sem tud ennél az évi 2,5 MW értéknél többet előállítani. Ezen beruházásokkal a brazíliai torna állít elő a legnagyobb mennyiségű megújuló energiát.

A főszponzorok között megtalálhatjuk a Yingli-t, mely a világon az egyik legnagyobb napelemeket gyártó cég. Egyes kimutatások szerint tavaly ők gyártották a legtöbb napelemet. A Yingli már szponzorálta a 2010-es dél-afrikai játékokat is, azonban most nagyobb szerepet kívánt vállalni.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is úgy gondolja, hogy ez a helyes út. A szóvivőjük elmondta, hogy felemelő érzés látni, amint a rendező ország törekszik új és környezetbarát technológiák megvalósítására, valamint követi a FIFA útmutatásait a fosszilis energiafelhasználás csökkentésének érdekében.

Az Estádio Nacional Mané Garrincha mellett több Brazil stadion kapott napelemes rendszert, köztük a legendás Maracana is, ahol a döntőt fogják rendezni. Összesen évi 5,4 MW teljesítményt nyernek ki a stadionok tetejére telepített napelemes rendszerekből.

Mindent összevetve tisztán látszik az irány, amit a FIFA is kitűzött magának. Minél környezetbarátabb tornák rendezése, minél kisebb energiaigényű stadionok létesítése. Ezen törekvésekkel más terülteken is találkozhatunk, de fontos, hogy a nagy nemzetközi szervezetek mutassák az irányt, melyekre mindenki felfigyel.

Magyar Norbert
Forrás:
www.pv-tech.org
www.alternativenergia.hu 

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva