hétfő, 14 július 2014 00:00

Mennyezetfűtés, mennyezethűtés #fűtés #hűtés #energia

Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt otthonainkban a cserépkályha, ami kellemes sugárzó hővel árasztotta el a lakást, megtartotta a meleget és nem volt szükség a sok fűtőtest alkalmazására sem, hiszen a kályha felülete rendkívül nagy volt. Hátránya volt azonban, hogy folyamatosan manuálisan kellett fűteni, illetve felülete olyan forró volt, hogy közvetlenül a kályha mellé nem lehetett bútorokat elhelyezni.

 

Régebben természetesek voltak ezek a fűtési megoldások, amelyek főként hősugárzással fűtötték be a szobát, mint például a kemence, a kandalló, vagy a cserépkályha. Ezekhez kapcsolódva gyakran olyan kéménykürtők kerültek kialakításra a ferde és vízszintes falakban. A kürtők más helyiségekhez vezették a meleg füstöt, így felmelegítve az ottani falat, amik leadták a távolabb megtermelt hőt.

Létezik azonban olyan rendszer ami ezen fűtési megoldások előnyeit ötvözi a modern kor elvárásaival, az önműködéssel és az aktív szabályozó rendszerrel, nem mellesleg energiatakarékos megoldást is jelent. Ezek az újra egyre gyakrabban előkerülő megoldások a fal és mennyezetfűtés. Mivel egyre jobb hőtechnikai építőelemeket (fejlett nyílászárók, hőszigetelő téglák) alkalmazunk épületeinkben, amiket ma már szigorú szabványok szerint az épület tervezésekor kiválasztanak, csökken a helyiségek hővesztesége. Ez által kevesebb hőt kell visszatáplálnunk, így lehetőség nyílik a vakolat alatt elhelyezett alacsonyabb hőmérsékletű fűtőrendszer kialakítására. A csövekben 30-35°C-os melegvizet keringetünk szivattyúval, ennek hatására melegszik fel a plafon, a padló és a falfelületek, a szoba minden fala radiátorként funkcionál.

Régebbi tervezésű házaknál is lehetőség nyílik hasonló fűtésrendszer kialakítására, hiszen a mennyezetre szerelt fűtés telepítése rendkívül egyszerű, a mennyezetre mindössze egy 5cm vastag szigetelés és egy hőtükörrel ellátott fűtőpanel kerül, egy ilyen panel az ablakon besütő nap hőérzetét kelti. Ebből származik a rendszer másik nagy előnye, a sugárzott hő miatt már 20°C-os levegő esetén is olyan hőérzet keletkezik, mint egy 23°C-os radiátorfűtésnél. Az alacsonyabb hőmérséklet akár 15-20%-os megtakarítást is eredményezhet a fűtési számlán.

A rendszernek további előnyei is vannak, nem keletkezik említésre méltó légmozgás, így a porszemek és más szennyeződések nem kavarognak a levegőben. Ráadásul lehetőség nyílik rá hogy a nyári szezonban hűtésre alkalmazzuk a rendszert, hiszen ehhez csak hideg vizet kell keringetni a fűtőtestekben. A rendszer rendkívül jól szabályozható és ezért korunk energiatakarékossági igényeit tökéletesen kielégíti.

Azonban meg kell említenünk a megoldás hátrányait is, mivel sugárzó hőről beszélünk, a bútorok akadályul szolgálnak a hősugarak számára, így az alattuk lévő felület, például a padló, vagy a szekrények belseje nem melegszik át, így ott páralecsapódás illetve penészedés jelentkezhet, természetesen erre is léteznek megoldások, de a rendszer kiépítése során ezt is figyelembe kell vennünk.

Szabolcs Márton
Forrás:
http://cleversavers.blog.hu/2014/04/15/mennyezetfutes_olcsobb_jobb
http://www.csaladihazfutes.hu/falfutes-mennyezetfutes.html
http://www.comfortsystem.hu/hu/rendszereink/mennyezet-futes

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva