kedd, 24 június 2014 00:00

Lépéseket kell tenni az energiahatékonyság javítására #EU #energia

Az Európai Uniós Bizottság országspecifikus ajánlása szerint hazánknak komoly lépéseket kell tenni az energiahatékonyság javítására. 

Több felmérés is kimutatja, hogy a magyar háztartások energiaigénye jelenleg az uniós szintet tekintve az egyik legmagasabb. Ezt a tényt állapította meg a bizottság június elején megjelent Magyarországra vonatkozó ajánlása is. Javaslatot tesz nagymértékű energiahatékonyság növelésre, elsősorban a lakóépületekre célozva. Ezen javaslatok komolyságát mutatja az is, hogy a jövőben uniós forrást csak olyan projektekre lehet felhasználni, amely figyelembe veszi az energiahatékonyság növelésére való törekvéseket. Ezzel szembemenő projektekre uniós forrás nem adható.

Európa energiafelhasználásának körülbelül 40 százalékát az épületek fogyasztása teszi ki. Hosszútávú cél, hogy épületfelújításokkal, renoválásokkal 2030-ra a gázfelhasználást 60 százalékkal lehetne mérsékelni.

Jelenleg azonban egy átlag magyar háztartás egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása körülbelül kétszerese az uniós átlagnak. Így a magas rezsiköltségek nem csak a jövedelemhez képest magas energiaárak okozzák, hanem a rossz állapotban lévő ingatlanok is. A szigeteletlen falak, a régi és huzatos ablakok járulnak hozzá leginkább a magas költségekhez.

Manapság az energiahatékonyság lehet Magyarország legnagyobb energia és gázlelőhelye. Lakóépületeink szigetelésével, a nyílászárók és kazánok cseréjével rengeteget lehetne spórolni. Így nem lenne szükség annyi importgázra, hanem a befektetésre fordított összeg az ország határain belül maradna, és egy pozitív folyamatot indítana el.

Ennek a megvalósulásához azonban egy széleskörű finanszírozási programra lenne szükség, mely tartósan elérhető lenne. Magyarország ebben komoly elmaradásban van, mivel a korábbi évekre előírt feltételeket sem tudta még teljesíteni, valamint a korábban nagy sikerrel végbement panelprogram folytatása a PANEL III is késik.

Összehasonlítva a magyar programot a környező országok által kínált energiahatékonysági beruházásokkal nagy különbségek találhatóak. Az osztrákok programja nem csak panellakásokra, hanem minden háztípusra vonatkozik, valamint többlettámogatással ösztönzi a mélyfelújításokat.

Összességében ki lehet mondani, hogy a lakások energiahatékonyságának javítása minden szempontból előnyös. A felhasználó csak az alacsonyabb számlaköltségeket fogja észrevenni. Ez azonban ennél sokkal komplexebb hatáskörrel bír. Munkahelyeket teremt, csökkenti az ország energiafüggőségét, valamint környezetkímélőbb is, ami manapság a legfontosabb.

Magyar Norbert

forrás:
hvg.hu
www.alternativenergia.hu

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva