vasárnap, 01 november 2015 00:00

Fordulat a lakossági épületenergetikai pályázatok ügyében

Ismét visszatértünk a jó öreg shakespeare-i idézethez: "Lenni, vagy nem lenni, ez itt a kérdés." Az elmúlt hetek ellentmondásos hírei alapján jobbnak láttuk kivárni a válasszal, nehogy felelőtlenül állítsunk vagy cáfoljunk bármit is. Most végre úgy tűnik, hogy a kormányzat egyértelmű állásfoglalást tett az ügyben.

A megoldás - ahogyan arra az előzmények alapján számítani lehetett - amolyan királyos mesébe illő lett: lesz is energetikai célú pályázat a magánszemélyek részére, meg nem is.

A legnagyobb várakozás a vissza nem térítendő támogatást biztosító lakáskorszerűsítő pályázatok tekintetében volt. A Miniszterelnökség weboldalán 2015. október 30-án tett közlemény szerint, az európai uniós támogatások keretrendszerét meghatározó 1303/2013/EU rendelet 2 (10) cikkelye egyértelműen meghatározza, hogy az uniós támogatások kedvezményezettje természetes személy csak és kizárólag az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásai tekintetében lehet, viszont energiahatékonysági korszerűsítést ezekből az alapokból finanszírozni nem lehet.

Tehát vissza nem térítendő, energetikai korszerűsítést célzó támogatás EU pályázati forrásból, magánszemélyek részére a közeljövőben nem várható. Ez azért nagyon fontos információ, mivel még a nyár derekán is hangzottak el olyan kormányzati kijelentések, hogy társasházak még idén ősszel, családi házak pedig jövő tavasszal számíthatnak ilyen jellegű forrásokra, és sokan pont e hírek kapcsán kivártak a korszerűsítések megkezdésével.

Átrendeződik az eddig megszokott rendszer. A rendelkezésre álló ilyen jellegű, vissza nem térítendő forrásokból a jövőben kizárólag a közösségi ingatlanok (oktatási, szociális és egyéb közhasználatú intézmények) részesednek.

Kövessen Minket!


Magánszemélyek részére egy államilag támogatott konstrukció lesz biztosítva, melyben a beruházás egyharmadát az önerő, a másik harmadát 0 % kamatozású visszatérítendő támogatás, a harmadik harmadot pedig az állam által támogatott, szintén 0 % kamatozású hitel jelenti. Tehát klasszikus értelembe vett vissza nem térítendő pályázati támogatásra a magányszemélyek nem számíthatnak, de az önerővel rendelkező ingatlan-tulajdonosok számára elérhetővé válik az említett pénzügyi segítség.

Természetesen a továbbiakban is vállaljuk ingatlanok energetikai vizsgálatát, a különböző energetikai pályázatokhoz, hiteligénylésekhez szükséges mérnöki dokumentációk elkészítését.

(J.P.)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva