Jueves, 30 Octubre 2014 00:00

Miért érdemes hőkamerás vizsgálatot készíteni? #hőkamera #épület #hőtérkép

A téli időszámítás, a fagypont környéki hajnali hőmérséklet megérkeztével az emberek életvitele is megváltozik. Elindul a fűtésszezon, a nappalok egyre rövidebbek. Természetesen a cél az, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon, a lehető leggazdaságosabban történjen a fűtés, a téli energiafelhasználás. Ebben az időszakban egyre jobban használható a hőkamerás vizsgálat.

A hőkamerák segítségével egy hőtérkép nyerhető, mely a tárgyak, anyagok hőtartalmát vizsgálja. Minden anyag, melynek a hőmérséklete az abszolút 0 (-275 °C) felett van, elektromágneses energiát sugároz. Ezt alakítják a hőkamerák hőképpé, így láthatóvá válik a hőenergia. Az így alkotott kép segítségével részletes épületdiagnosztikai elemzést lehet végezni.

A termográfiai vizsgálat segítségével feltárható a házak, lakások hővesztesége. Ezek a problémák jelentősen befolyásolják az épület üzemeltetési költségeit, valamint csökkentik a komfortérzetet. Hőtérképes vizsgálat segítségével a falban futó csövek állapota is vizsgálható, az esetleges repedések, szivárgások könnyen megtalálhatóak. A módszer legnagyobb előnye, hogy a vizsgálat nem igényel falbontást. A korszerű hőkamerák már a 0,1°C-os hőmérséklet-különbséget is érzékelik, így a legapróbb hibák is láthatóvá válnak a hőtérképes vizsgálat során.

hőkamera

Hőtérképes vizsgálattal az épületszerkezetről komplex kép kapható. Teljes termográfiai kép kapható az épület külsejéről és belsejéről, melynek során fény derülhet az apró hőszigetelési hibákra, valamint a nyílászárók helytelen beépítettségére. Kimutathatóak a penészedéshez vezető okok is. A falak, sarkok nedvesedése, az áthidalók, födémek által keltett hőhidak is, melyek szintén lehűlést, nedvesedést okoznak. Külön vizsgálható a tetőszerkezet is.

Kövessen Minket!


A szerkezeten túl vizsgálhatóak az épületgépészeti elemek állapota is. Vizsgálható a kazánok hővesztesége, a gépészeti csővezetékek állapota. A csövek szigetelése is kimutatható. Az esetleges szivárgások kimutathatóak, akár falban futó csöveknél is, valamint bemérhetőek a padlóba, illetve a falba épített fűtési elemek, vagy gépészeti szerelvények pontos helyzete.
A hőtérképes vizsgálat elektromos diagnosztikára is alkalmas. Kimutathatóak a kötési hibák, a túlterhelt vezetékek is, valamint villanymotorok működése is kiválóan vizsgálható hőkamera segítségével.

Hőkamerás vizsgálattal tehát a ház állapota egyszerűen felmérhető, az esetleges hibák könnyen kimutathatóak, így a téli energiafelhasználás és a rezsiköltségek is csökkenthetőek.

Hőkamerás felmérés készítéséhez keresse meg irodánkat egy felmérési időpont egyeztetése miatt!

Magyar Norbert

Additional Info

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva