Domingo, 15 Mayo 2016 05:10

Lakásvásárlás és energetika

Évek óta kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni ingatlan eladásokhoz és bérbeadásokhoz. A piaci szereplők rendkívül megosztottak e kérdésben: az eladók egyfajta felesleges pénzkidobásnak tekintik a rendeletileg előírt tanúsítványt, a vevők meg legtöbbször azt sem tudják, hogy mit érdemes nézni a dokumentumon.

Különösen nehezíti a vevők helyzetét, hogy az ingatlan tulajdonosok (kihasználva a jog kínálta lehetőséget) csak az utolsó pillanatban készíttetik el a tanúsítványt, és bizony legtöbbször csak a szerződés aláírásakor szembesülnek a vevők az ingatlan energetikai minőségével.

Kövessen Minket!


Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a hatályos rendelet szerint amennyiben egy eladásra kínált ingatlan rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal, akkor annak eredményét a hirdetésekben fel kell tüntetni. És ismerve a hazai ingatlanok általános energetikai állapotát, ez - az eladó szemszögéből nézve - gyakran kifejezetten hátrányos helyzetet eredményezne.

Nem úgy az új építésű ingatlanok esetében. Ezekre nézve folyamatos a szigorítás, magasabb követelményeknek kell megfeleljenek, mint a régebbi épületek, és ez természetesen az árban is megmutatkozik. Az ilyen ingatlanok a használatba vételi engedélyezésnél már mindenképp kapnak tanúsítványt (az engedélyezési folyamathoz elengedhetetlen), jellemzően igen jó besorolási értékkel, amit az eladó természetesen fel kell tüntessen a hirdetésekben, de ezúttal különösebb bosszúság nélkül, mivel az eladási árat a jó energetikai besorolás kedvezően alakítja.

Sokszor hangzik el a kérdés, mi a fontosabb a vevő szempontjából: a tanúsítvány megléte, vagy esetleg egy előzetes energetikai szakértés? Nos, egy átfogó energetikai véleményezés messze többet képes előre jelezni a várható energiafelhasználásról, mint egy bármilyen gondosan elkészített energetikai tanúsítvány (halkan megjegyezve, már ha valóban gondosan elkészített, de az egy másik történet). Ennek megfelelően egy-egy nagyobb értékű ingatlan esetében egy jó energetikai szakvélemény jelentős árbefolyásoló hatással bír, és adott esetben megfelelő alkupozícióba segítheti a vevőt, nem beszélve arról, hogy a várható energiafelhasználáson túl a vevő megfelelő képet kap az esztétikai felújítással egybeköthető energetikai korszerűsítési lehetőségekről is. Lényegesen kielégítőbb módon, mint egy szűkszavú tanúsítvány mellékletből.

(J.P.)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva