Sábado, 26 Septiembre 2015 00:00

Kötelező energetikai audit Nagyvállalatoknak - egyre szűkösebb a határidő!

A 2015. évi 57. törvény, illetve a 122/2015. (V.26.) Korm. rendelet szerint minden nagyvállalatnak 2015. december 5-ig el kell készíttetni a kötelező energetikai auditot. Nagyon szalad az idő, ráadásul sokan rosszul értelmezték a feladatot, hiszen a vonatkozó szabvány szerint nem csak az épületeket kell megvizsgálni. De miről is van szó pontosan?

Figyelmesebb olvasóink - ha követték a témával kapcsolatos cikkeinket - időben tájékozódhattak arról, hogy az EU direktíva alapján hazánkban is bevezetésre kerülő, nagyvállalatok esetében kötelező energetikai audit egy bizonyos ISO 16247-es szabványra épül. E szabvány úgy lett megalkotva, hogy egy auditált szervezet esetében minden jellegű energiafelhasználás vizsgálat alá essen.

A szabvány alkotói - az általános jellemzők és követelmények mellett - három különböző energiafelhasználási területet különítettek el: az épületek, a transzport valamint a legkülönfélébb folyamatok. Épületek esetében az elmúlt nagyjából hét év alatt a szakma szerzett némi tapasztalatot energetikai vizsgálatok során - elsősorban az ingatlan tanúsítások kapcsán. A sajtóban gyakran jelentek meg félrevezető írások ezzel kapcsolatban, mivel sok esetben össszemosták ezt a tevékenységet az energetikai audittal, ami azonban egy teljesen más jellegű, és lényegesen magasabb szakmai igényeknek megfelelő feladat.

Meglepő tény, de a szakmán belül is sok esetben tapasztalható, hogy káosz, de legalábbis - jobb esetben - kisebb-nagyobb félreértés uralkodik a fejekben a nagyvállalati kötelező auditokkal kapcsolatban. Akik úgy vélték, vagy vélik még most is, hogy az előírt auditálás során elegendő egy vállalat épületeinek a szokásos vizsgálata, azok az esetek többségében nagyot tévednek.

Az audittal érintett vállalatok - az irodánkhoz beérkezett megkereséseket elemezve - többnyire nagyobb termelő cégek, a legkülönfélébb tevékenységi körökkel. Ami azonnal szembetűnő, hogy az épületek energiafelhasználása a vállalatok összes energiaigényéhez viszonyítva gyakran elenyésző. Legtöbb esetben a különböző folyamatokban használt energia jelenti a túlnyomó hányadot, illetve - különösen az országosan több telephellyel rendelkező cégek esetében - igen jelentős a transzport során mutatkozó energiafelhasználás.

Az EU direktíva szerint végrehajtott energetikai audit elsődleges célja egy átfogó képet szerezni a vállalaton belüli összes energiafelhasználási területről és módokról, a felhasznált energiák mértékéről, majd ezt követően optimalizáltan meghatározni - minden szegmensben - a hatékonyság növeléséhez szükséges lépéseket.

Kövessen Minket!


Irodánk már évek óta kötelező érvénnyel követi az MSZ EN 16247 szabványsorozat útmutatásait. A munkánkat segítő, és nagyban felgyorsító saját fejlesztésű, központi- és mobil eszközökre írt energetikai szoftvereink mind ennek megfelelően készültek. Bevált, jól működő módszerekkel rendelkezünk az ISO 50001 irányítási rendszer (EIR) bevezetésének előkészítésére, illetve annak támogatására - ha egy vállalat ezt az utat szeretné inkább járni.

Nagyon szoros a 2015. december 5-ig rendelkezésre álló (mintegy nagyjából két hónapos) határidő. A nagy számú érdeklődésre tekintettel hamarosan elkészítjük azt az online modult, mely célzottan segíti partnereinket az ajánlatkéréshez szükséges input adatok összeállításában.

(J.P.)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva