Viernes, 27 Junio 2014 00:00

Forradalom az autózásban?! #TeslaMotors #elektromosautó

 Tony Stark, „Vasember” korunk népszerű képregény és filmhőse. Egy bolond milliárdos, aki rendkívüli technológiai újításokat hoz létre, ezzel előrelendítve az emberiséget, pénzt és időt nem kímélve. Gondolnánk, hogy ez a fura karakter valójában köztünk él? Az igazi neve: Elon Musk és ő a sokak által használt fizetőrendszer a PayPal, illetve a magán űrhajózás fellendítéséről híres Space-X cég megalapítója. 

A Dél-Afrikában született csodagyereknek van azonban még egy vállalata, a Tesla Motors mely csúcstechnológiájú villamos autókat készít. Első híres termékük a Roadster, egy prémium kategóriás sportautónak készült, ám ennek ára rendkívül magas volt. Musk nem titkolt célja, hogy a villamos autók elterjesztésével biztosítsa az emberiség jövőjét, csökkentve a fosszilis üzemanyagok használatát. Megszüntette a Roadster gyártását és előállt egy új modellel, a Model-S-el egy középkategóriás sedannal. Az autó hatósugara nagyjából 400km egy feltöltéssel, 4,2 másodperc alatt gyorsul 100km/h-ra, 0 károsanyag emisszióval rendelkezik, 5 személyes és ezen túl ingyen lehet feltölteni a Tesla Motors által kiépített gyorstöltő állomásokon, mindezt havi 93000 forintos bérleti díjért kínálja a cég.

tesla-model-x

De itt még nem ér véget a sikertörténet, a cég 2015-re gyártósorra küldi a Model-X fedőnevű járművét, amely egy családi autó lesz és nagyjából a Model-S felébe fog kerülni, ez az autó a nagyközönségnek készül. Az USA-ban gyorstöltő állomások sorát létesítené meg a cég, amelyek a jövőben napelemes forrásból tudják majd tölteni az autókat és az egész USA lefedettséget nyújtanak, egyelőre csak néhány száz darab állomás van a tengerentúlon, Európában mindössze 20 darab. Új gyorstöltő berendezésüknek köszönhetően az autó akkumulátorai percek alatt teljesen feltölthetőek, ezzel ledolgozva a fosszilis üzemanyagú autókkal szembeni legnagyobb hátrányukat.

Ennél azonban a cég tovább is ment, eddigi összes villamos autókkal kapcsolatos szabadalmát ingyenesen nyilvánossá tette, azzal a feltétellel, hogy a felhasználó jóhiszeműen használja fel azt. Ez alatt azt érti, hogy fejlesztéseiket nem a fosszilis üzemanyagú autók fejlesztéséhez alkalmazza. Ezzel megteremtette az „Ingyen Szabadalom”, fogalmát a számítástechnikában használ nyílt forráskódú szoftverek mintájára. A cég már együttműködik több autógyártóval, például a Mercedes-Benzzel elektromos autókkal kapcsolatos kutatásaikon. Múlt héten pedig arról tárgyaltak a BMW-vel, hogy építsenek közös infrastruktúrát a kocsikhoz. Úgy döntöttek, inkább az egész világgal megosztják a technológiát, mert gyorsabb fejlődést eredményez, mint néhány kétoldalú stratégiai partnerszövetség. 

Joggal feltételezhetnénk, hogy Musk megőrült, hiszen ezek a szabadalmak több tízmillió dollár értékűek. A világ megmentésén kívül, azonban más mozgatói is voltak, cége jelen pillanatban a csúcstechnológiát képviseli, szabadalmai megnyitásával az egész világ villamos-autófejlesztésbe kezd, aminek eredményeként járművek népszerűsödésével várhatóan a Tesla forgalma is megnő, hiszen gyorstöltőállomásaik egyedülállóak a piacon.

A milliárdos nem ismer kompromisszumot, ha a fenntartható jövőről van szó, véleménye szerint ez az egyetlen módja, hogy bolygónk készleteit felhasználva hosszútávon is életképesek maradjunk. Június elején felvásárolt egy napelem gyártó céget is, vízióját úgy tenné teljessé, hogy az önfenntartó lakások napközben feltöltenék a villamos járművet, éjszaka pedig az autó akkumulátorai látnák el az épületet energiával.
Egy ilyen komplex rendszer segíthetne az energiaválság megelőzésében és a fenntartható energiatakarékos háztartás modell elterjedésével valóban egy zöld jövő felé haladhat társadalmunk.

Szabolcs Márton
Forrás:
Index: http://index.hu/tech/2014/06/18/sajat_n/
Tesla Motors: http://www.teslamotors.com/
Sg.hu: http://sg.hu/cikkek/105985/szabad-felhasznalasuva-teszi-technologiai-szabadalmait-a-tesla

 

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva