Viernes, 10 Abril 2015 00:00

Az energiatárolás forradalmasíthatja a megújuló energiaforrások alkalmazását #energiatárolás

A megújuló energiaforrások használata ellen leggyakrabban az időjárástól való függésüket, és kiszámíthatatlanságukat hozzák fel érvként. Az időjárási körülményeket csak pár nappal előre lehet pontosan jelezni, ez nem elég ahhoz, hogy alkalmazni tudják az erőművi termeléshez. A megújuló energiaforrások gyakran nem a fogyasztási csúcsidőben, hanem völgyidőszakokban termelnek, ezt kéne időben eltolni, hogy ki lehessen egyenlíteni a fogyasztási görbét.

Az energiatárolásnak számos fajtája létezik. Ezen típusok összehasonlításához különböző paraméterek vizsgálata elengedhetetlen. Fontos a megbízható működés, a jó hatásfok, valamint a környezettudatosság. A legtöbb energiatárolóra jellemző, hogy nem közvetlen a megtermelt villamos energiát tárolja, hanem valamilyen átalakítás után kinetikus, kémiai vagy hőenergiát tárol. Fontos még a költségek kérdése is, amit szemléletesebb, ha valamilyen értékhez célszerű viszonyítani, pl. az egységnyi energiára vetíteni a beruházási költségeket.

Kövessen Minket!


A legrégebbi energiatárolás az akkumulátor, melyet mindenki ismer és használ valamilyen készülékben. Nagy méreteknél az akkumulátor már nem megfelelő. Kiváltása lehetséges szupravezetős tekercsekkel, szuperkapacitással. Még nagyobb energiáknál és teljesítményeknél már szivattyús tározókat alkalmaznak, vagy sűrített levegős megoldást. Utóbbiak nagy hátránya a lassú kiépítési lehetőség, és a természet értékeinek bizonyos mértékű rombolása, ugyanis nagy tárolók szükségesek a víz, vagy a levegő tárolására.

Összességében elmondható, hogy egyre több alternatíva jelenik meg a megújuló energiaforrások gyenge pontjának számító energiatárolás problémájára. Azonban a kísérletek még sok esetben csak kezdeti fázisban vannak, a tökéletesítésük még folyamatban van.

Magyar Norbert

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva