Monday, 15 December 2014 00:00

Napelemek újrahasznosítása #napelem

A napelemes rendszer elemei veszélyes hulladéknak minősülnek, így az újrahasznosításuk egyre fontosabb kérdés. A technológia egyre szélesebb körű elterjedése miatt már most foglalkozni kell környezetbarát megoldások kialakításában, habár a gyártók által vállalt 20-25 éves 80%-os teljesítménygarancia még szinte sehol sem járt le, így csak nagyon kevés hulladék van jelen.

A szilícium alapú napelemek félvezető szeletei, waferei a 25 éves időszak végén is működőképesek maradnak még, általában az alumíniumkeretek, elő- és hátlapok, csatlakozók, szigetelőanyagok mennek tönkre, melyek az időjárás közvetlen hatásainak a legjobban ki vannak téve. A könnyített alumínium keretet, valamint az üvegtáblákat be lehet olvasztani, újrahasznosíthatóak.

Az első napelemeket újrahasznosító próbaüzem 2004-ben nyílt meg a németországi Freiburgban. Egy szilícium alapú napelemet 96%-ban tudtak benne újrahasznosítani. 600°C körüli hőmérsékleten elégetik a modulban lévő műanyagokat, majd visszamaradnak az üveg, a fém, valamint a cella félvezető anyagai.

Az üveg és a fém részek már beolvaszthatóak, a cellák felületéről a rétegeket kémiai eljárással le lehet oldani, majd a letisztított félvezető szeletből újabb cellák gyárthatóak. Az újrahasznosított anyagból készült cellák előállítási energiája 70%-a egy új félvezető szeletből készült celláéhoz viszonyítva.
Jól látható tehát, hogy a napelemek összetevőinek legnagyobb része újrahasznosítható, mely környezetvédelmi szempontokat tekintve is nagyon jó, mivel nem kell hatalmas tároló telepeket, „napelem temetőket” létrehozni, hanem az alapanyagokat újra fel lehet használni.

Magyar Norbert

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva