Monday, 12 December 2016 10:40

Kötelező Energetikai Szakreferens vállalatok részére

2016. december 21-én válik hatályossá egy friss rendelkezés, mely előírja a hazai gazdálkodó szervezetek számára energetikai szakreferens igénybevételét. Mely szervezetekre vonatkozik, és mit jelent pontosan ez az új módosítás?

Sokan azt gondolhatják, hogy valami alaposan elkerülte a figyelmüket, pedig valójában erről szó sincs. Egész egyszerűen egy friss kormányrendelet írja elő azt az új követelményt, mely szerint gazdálkodó szervezetek energetikai szakreferenst kell bevonjanak az energiahatékonysági folyamatok nyomon követésére.

A rendelet most nem árbevételhez, vagy szervezeti létszámhoz kötődik, hanem a felhasznált energia mértékéhez. Amennyiben egy vállalat esetében a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználás átlaga meghaladja a 400.000 kWh villamos energiát, vagy 100.000 m3 földgázt, vagy 3.400 GJ hőmennyiséget, akkor életbe lép a fenti kötelezettség. 

Az energetikai szakreferens szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a vállalat energiahatékonyságot célzó programjaiban. Javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban. Gondoskodik a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról.

Az energetikai szakreferens a szervezet számára havi jelentést készít tevékenységéről, a szervezet tárgyhavi energiafogyasztásának mértékéről és annak értékeléséről a korábbi fogyasztási adatok, beruházások, fejlesztések, valamint egyéb körülmények tükrében. Összefoglaló éves jelentést készít a szervezet számára készített havi jelentések alapján a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről, továbbá energia beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatokat lát el.

A kötelezett vállalat a vonatkozó rendelet értelmében igénybe kell vegyen egy tőle munkajogilag és társasági jogilag független energetikai szakreferenst.

(Józsa Péter - ISO 50001 auditor)

Media

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva