Friday, 04 September 2015 00:00

Kötelező energetikai audit - három hónapon belül

Még három hónapja maradt a nagyvállalatoknak ahhoz, hogy eleget tegyenek a 2015. évi 57. törvénynek, illetve a 122/2015. (V.26.) Korm. rendeletnek. A jogszabály szerint 2015. december 5-ig el kell készíttetni a kötelező energetikai auditot.

Gyakori kérdésként felmerül, hogy mely vállalatokra nézve kötelező az auditálás? A válasz egyértelmű, minden olyan KKV-nak nem minősülő vállalkozásra vonatkozik az előírás, melynek az összes foglalkoztatotti létszáma egyenlő vagy nagyobb mint 250 fő, és az éves nettó árbevétele eléri az 50 millió eurónak megfelelő forintösszeget (vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurónak megfelelő forintösszeget). Értelemszerűen ebből a szempontból a vállalat egészét kell vizsgálni, nem bonthatók meg ezek a számok telephelyekre, vagy szervezeti egységekre.

A jogszabály meghatározza az auditorokra vonatkozó előírásokat. A regisztrált auditorok névjegyzékének hiánya nem halasztó hatályú, 2015. december 5-ig a szakmai követelményeknek megfelelő (de nyílvántartásba még nem vett) energetikai auditor, vagy auditáló szervezet végezheti el a kötelező auditálást.

A határidőig hátralevő három hónap nem nevezhető bőségesnek, mivel az auditálás kezdetén számos adategyeztetés történik, majd ezt követően jöhetnek a helyszíni vizsgálatok, és csak ezek után kezdődhetnek meg az érdemi mérnöki munkálatok, illetve az eredmények dokumentálása. Egy előírásoknak megfelelő audit elkészítése - a vizsgálandó vállalat méreteitől, szervezeti felépítettségétől, dokumentálási rendszerétől, a rendelkezésre álló adatoktól függően - több hétig vagy akár hónapig is eltarthat, ezt mindenképp érdemes minden érintettnek időben mérlegelnie.

Kövessen Minket!


Irodánk a jogszabályoknak megfelelő auditálási módszereket alkalmaz, magunkra nézve kötelező érvénnyel követjük az MSZ EN 16247 szabványsorozat útmutatásait. Referencia munkáink mind ennek megfelelően készültek. Szintén bevált, jól működő módszerekkel rendelkezünk az ISO 50001 irányítási rendszer (EIR) bevezetésének előkészítésére, illetve annak támogatására.

(J.P.)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva