Thursday, 20 October 2016 05:40

ISO 50001 szabvány bevezetése

2016. december 31-ig kaptak a hazai nagyvállalatok haladékot, hogy az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény értelmében vagy a rendszeres energetikai audit, vagy az ISO 50001 szabvány bevezetése mellett döntsenek. Némileg kedvezőbb helyzetben vannak azok a vállalatok, ahol már működnek minőség- és környezetirányítási ISO rendszerek, ugyanis ezek esetében szinte kézenfekvő az ISO 50001 szabvány integrálása. Mindez hogyan, és mennyi idő alatt oldható meg?

Jelen pillanatban a jogszabályi megfelelés a legfontosabb tényező, ennek megfelelően a fő kérdés az idő. Mennyi idő szükségeltetik ahhoz, hogy egy integrált irányítási rendszerbe fel lehessen venni az energiairányítási rendszert is? A válasz természetesen nem annyira egyszerű, mint maga a kérdés, mivel nagyon sok tényező hatását kell egyidejűleg vizsgálni.

A helyes válaszhoz először is ismerni kell, hogy mennyire szerte ágazó az adott vállalat működése és energia felhasználása, működnek-e és milyen hatékonyan a már bevezetett irányítási rendszerek, milyen szinten karbantartott és naprakész a vállalat vonatkozó dokumentációs rendszere, milyen az irányítási rendszereket működtető team felkészültsége, illetve hogy korábban milyen energiahatékonysági előkészületek valósultak meg (pl.: energia audit, energia-monitoring rendszer kiépítése, stb.).

Kövessen Minket!


Ha a fentieket vizsgálva felmerül olyan kérdés, amire nem születik gyors és egyértelmű válasz, akkor érdemes - legalább részben - kiszervezni az ISO 50001 rendszer integrálásával kapcsolatos feladatokat, és külső támogatást igénybe venni a minél hatékonyabb végrehajtáshoz. Ehhez kínáljuk a nagyvállalati területen szerzett EIR tapasztalatunkat, és nyújtunk kellő szakmai segítséget annak bevezetéséhez.

Ezen túlmenően javasoljuk azon nagyvállalatoknak, melyeknél első körben energetikai audit valósult meg, de kinyilvánított cél a későbbiekben az ISO 50001 szabvány bevezetése, hogy vegyék fel irodánkkal a kapcsolatot, hogy segítséget adjunk a további lépések megtételéhez, mind az ISO 50001 energiairányítási rendszer integrálásában, mind a szabványnak megfelelő energia-monitoring rendszer tervezésében és megvalósításában.

(Józsa Péter - ISO 50001 auditor)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva