Tuesday, 22 September 2015 00:00

Ismét módosult a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet

A 261/2015. (IX. 14.) rendeletével módosította a kormány az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítására vonatkozó szabályokat. Az új előírások 2016. január 1-én lépnek hatályba.

A rendeletben módosult néhány korábbi, bizonytalanul megfogalmazott paragrafus. Új építésű ingatlan esetében egyértelműen meg lett határozva, hogy ki és mikor kell gondoskodjon a tanúsítvány  elkészíttetéséről. Szintén tisztázva lett, hogy a kivitelezési dokumentáció és az építési napló részét képező felelős műszaki vezetői nyilatkozat alapján kell végezni a tanúsítást.

Belekerült a rendeletbe, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a teljes egész épületre el lehet végezni a tanúsítást az azt megelőző 3 év energiafogyasztás-mérése, számlái alapján. Mivel az eltérő üzemeltetési szokások nagymértékben befolyásolhatják az így kapott eredményt, ezért alapvető kritérium a soklakásos, illetve a kellő minimális alapterülettel rendelkező épület.

Szigorodtak az alátámasztó munkarész tartalmi követelményei. Célja a rendeletalkotónak, hogy lehetőség szerint csökkenjen a valótlan adatokra épülő tanúsítások száma. Elsődleges oka a szigorításnak, hogy a piacon a mai napig számos olyan, megmagyarázhatatlanul alacsony tanúsítási díjjal lehet találkozni, ami jóformán még a kiszállás költségét sem képes fedezni. Könnyen belátható, hogy az ilyen dömping vállalási árak mellett elképzelhetetlen a korrekt, a szakma szabályainak megfelelő munkavégzés, ezért kellett néhány kényszerítő módosítást a rendeletben megfogalmazni.

Kövessen Minket!


2016. január 1-től módosulnak a besorolás szerinti betűjelek és megnevezések. Bizonyos feltételek szerint a korábban kiállított, nyilvántartásba már felvett tanúsítványok - számítógépes algoritmusok segítségével - a hatályba lépő új követelményszintnek megfelelő besorolást kapnak.

 

2016. március 1-je után az épület vagy önálló rendeltetési egység tulajdonosa, vagy a korábbi tanúsítvány megrendelője elektronikus formában, díjmentesen igényelheti az új besorolást tartalmazó összefoglaló pótlapot az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról. A rendeletben meghatározottak szerint kifüggesztett tanúsítvány összefoglaló lapot 2016. július 1-jéig ki kell cserélni az új besorolással ellátott összefoglaló pótlapra.

„BB” vagy annál jobb besorolás csak abban az esetben adható az épületre vagy a benne lévő önálló rendeletetési egységre, ha az épület egésze megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek.

(J.P.)

Additional Info

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva